Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, dik ve sarp yamaçlarda güvenliği artırmak amacıyla 794 futbol sahası büyüklüğünde çelik ağ uygulaması gerçekleştirdi. Bakanlık, afetlere karşı daha dayanıklı bir karayolu altyapısı oluşturmak için toplamda 58 ayrı müdahale projesini devreye almayı planlıyor.
ANKARA (turkiyexhaber) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki yol ağında meydana gelebilecek sel, heyelan, taş düşmesi ve çığ gibi afetlere yönelik alınan önlemleri ve afet sonrası yapılan çalışmaları ele aldı. Uraloğlu, Türkiye genelinde güvenli ulaşım sağlamak için titizlikle hareket ettiklerini vurguladı.
Karayolları ekiplerinin olası olumsuzluklara karşı 7/24 esasına göre görev yaptığını belirten Uraloğlu, “Ülke genelinde 18 Bölge Müdürlüğü, 123 Şube Şefliği, 16 Tünel Bakım İşletme Şefliği, 25 Otoyol Bakım İşletme Şefliği ve 16 Yap-İşlet-Devret Bakım İşletme Şefliği ile kesintisiz hizmet sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
BİN 446 NOKTADA RİSK TESPİTİ YAPILDI
Afet risklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan Karayolları Yol Ağı Risk Haritası hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Bin 519 kilometrelik kesimi kapsayan bin 446 noktada riskli bölgeler tespit ettik. Gerçekleştirilen gözlemler ile teknik verileri birleştirerek Görüntü Tabanlı Bilgi Yönetim Sistemi’ne aktardık. Bu sayede riskli noktaları harita üzerinden anlık olarak izlenebilir hale getirdik, gerekli önlemleri hızla alabiliyoruz.” dedi.
“ÜLKE GENELİNDE 794 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ÇELİK AĞ ÖRDÜK”
Bakan Uraloğlu, yollarda çelik ağ sistemleri, istinat duvarları ve çığ tünelleri gibi yapılarla güvenlik önlemlerini sürekli artırdıklarını belirtti. Uraloğlu, “Dik ve sarp yamaçlarda can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla çelik ağ uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz. 2025 yılının ilk yarısında 37 bin 400 metrekare çelik ağ uygulaması gerçekleştirerek ülke genelindeki çelik ağ uygulamalarını yaklaşık 5,7 milyon metrekareye ulaştırdık. Böylece toplamda 794 futbol sahası büyüklüğünde çelik ağ ördük.” şeklinde konuştu.
58 AYRI MÜDAHALE PROJESİ HAYATA GEÇİRİLECEK
Bakan Uraloğlu, tespit edilen riskli bölgelerin güvenli hale getirilmesi amacıyla proje çalışmalarının sürdüğünü de ifade etti. Uraloğlu, “Afetlere karşı daha güçlü bir karayolu altyapısı oluşturmak için toplamda 58 ayrı müdahale projesini hayata geçireceğiz.” açıklamasında bulundu.
Afet sonrası süreçle ilgili bilgi veren Uraloğlu, hasar gören bölgelerde geçici köprülerin kurulduğunu, menfezlerin onarıldığını ve dolgu çalışmalarının hızla yapıldığını belirtti. Uraloğlu, “Alternatif güzergâhları devreye alarak trafiğin kesintisiz devam etmesini sağlıyoruz. Heyelan ve taş düşmesi gibi afetlerin ardından, özellikle dağcılarımızın da katkısıyla taş temizleme çalışmalarını sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.