1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Yapay Zeka ile Orman Yangınlarına Yeni Çözüm

Yapay Zeka ile Orman Yangınlarına Yeni Çözüm

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede teknolojik yeniliklere yöneldiklerini belirtti. Yumaklı, “Yapay zeka tabanlı yazılımlar ve uygulamalar kullanarak, insansız akıllı kuleler ile Yangın Karar Destek Sistemi gibi entegre sistemlerle yangınlarla daha verimli bir şekilde mücadele etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara’da Yapay Zeka Politikaları Derneği tarafından düzenlenen ‘AI Tomorrow Summit 2025’ etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Yapay zekanın sadece bilişim alanıyla sınırlı bir konu olmadığını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Yapay zeka, başta tarım sektörü olmak üzere, geleceği şekillendiren kritik bir unsurdur. Küresel alanda önemli bir konum elde etmenin gerekliliği, bilim ve teknolojinin her alanda etkili olmasını zorunlu kılıyor. 2002 yılında Türkiye’nin nüfusu 67 milyonken, bugün bu rakam 86 milyona ulaşmıştır. Ülkemize gelen turist sayısı ise bu süreçte 62 milyona yükseldi. Ayrıca, kentleşme oranımız yüzde 77’lere çıkmış durumda. Tüm bunlar, gıda üretimine olan ihtiyacı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu dönemde, teknolojiyi politikalarımıza entegre ederek, gıda arz güvenliğimizi artırmak için daha fazla ürün üretmeye odaklandık” ifadelerini kullandı.

‘TARIM EN RİSKLİ SEKTÖRLER ARASINDA’

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla 186 ülkeye 2.200’den fazla tarım ve gıda ürünü ihraç ederek yıllık 32.6 milyar dolarlık bir kaynak elde edildiğini aktardı. “Dünyayla rekabet edebilmek için güncel teknolojileri ve üretim sistemlerini sektörümüzde uygulamamız gerekiyor. Kırsal kalkınma desteklerimizle bu süreci hızlandırdık. Ancak, ulusal ve uluslararası kuruluşların tahminlerine göre, gelecekte daha fazla üretim gerçekleştirmemiz gerektiği ortaya çıkıyor. Tarım sektörü, en riskli alanlar arasında yer alıyor. Bu riskleri ‘yeni normal’ olarak tanımlıyoruz. Ancak, bu durumu sadece bir risk değil, aynı zamanda bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Türkiye, stratejik konumu, biyolojik çeşitliliği ve üretim kapasitesiyle bu küresel ihtiyaçların çözüm ortağı olabilecek nadir ülkelerden biridir. ‘Tarım 4.0’da elde ettiğimiz başarıyı, ‘Tarım 5.0’da sürdüreceğiz” dedi.

‘DİJİTALLEŞMEYİ ÖN PLANA ALDIK’

Tarım sektöründeki Ar-Ge projelerine 5 milyon liraya kadar destek verdiklerini belirten Bakan Yumaklı, “Ülkemizin tarımsal rekabet gücünü artırmak için yenilikçi ve sürdürülebilir çalışmalara öncelik veriyoruz. 2007 yılında başlattığımız Ar-Ge Destek Programı kapsamında, son 18 yılda 2.231 proje önerisi aldık ve bunlardan 483’ünü destekliyoruz. Kamu-üniversite-özel sektör iş birliğini güçlendirmek amacıyla enstitülerimizde özel Ar-Ge ofisleri kurduk. Bakanlık bünyesinde, dijital tarım teknolojileri üzerinde çalışan 3 merkez de dahil olmak üzere toplam 33 Ar-Ge İnovasyon Merkezi açtık. 15 yeni Ar-Ge İnovasyon Merkezi daha kurma çalışmalarımız sürüyor. Anadolu topraklarının bitkisel ve hayvansal genetik zenginliğini tohum gen bankalarımızda saklıyoruz. Verimli ve hastalıklara dayanıklı türler geliştirmeye dikkat ediyoruz. Çiftçilerimizin bakanlığımızın sunduğu hizmetlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla dijitalleşmeye ağırlık verdik. Tarımda dijitalleşme, üretim planlamasında büyük bir rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

Bakan Yumaklı, ‘Tarım Cebimde’ uygulaması hakkında da bilgi vererek, “Bu uygulama 16 modülde vatandaşlarımıza hizmet sunmaktadır ve 1 milyondan fazla kişi tarafından indirilmiştir. Tarım Orman Akademisi Platformu ile Dijital Tarım Kütüphanesi’ni hayata geçirdik. Ayrıca, otomatik sulama sistemlerini şu an 3 ilde 45 bin dekar alanda aktif hale getirdik ve yüzde 40 su tasarrufu sağlıyoruz. 20 ilimizde daha bu sistemin yaygınlaştırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bununla birlikte, orman yangınlarıyla mücadelede teknoloji kullanımı da önemli bir yer tutmaktadır. Yapay zeka tabanlı yazılımlar ve uygulamalar ile insansız akıllı kuleler gibi sistemler, yangınlarla daha etkili bir şekilde başa çıkmamızı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Yapay Zeka ile Orman Yangınlarına Yeni Çözüm
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin