Bursa Uludağ Üniversitesi, 22 Mayıs tarihinde Türk dünyasının tarımda lider bir güç olabilmesi amacıyla “Uluslararası Sürdürülebilir Tarım Zirvesi”ni gerçekleştirdi. Zirve, TÜMBİFED’in öncülüğünde düzenlendi ve etkinliğe 64. Dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Bursa Valisi Erol Ayyıldız da katılım sağladı.
İki oturum halinde gerçekleştirilen zirvenin ilk bölümünde, Haberler.com Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Teymur önemli bir sunum yaptı. “E- İhracat ve Tarımda Yapay Zekâ Kullanımı” başlıklı konuşmasında, katılımcılarla akademik ve profesyonel deneyimlerini paylaştı.
“YAPAY ZEKA TARIMI DÖNÜŞTÜRÜYOR”
Teymur, yapay zekânın gelecekte tarımı köklü bir şekilde değiştireceğini belirtti. “Yapay zekâ üzerimize bir tsunami gibi geliyor. Artık bu dönüşümü durdurmak mümkün değil ve durdurmamalıyız,” diyerek sektördeki değişim gerekliliğine dikkat çekti.
Tarımda yapay zekânın uygulanabilirliğine dair örnekler sunan Teymur, drone destekli görüntüleme sistemleri sayesinde tarla takibi, böceklenme ve yabani ot tespiti gibi işlemlerin hassas bir şekilde yapılabileceğini ifade etti. Ayrıca akıllı sulama sistemlerinin su tasarrufuna yardımcı olabileceğini ve yapay zekânın iklim ile satış tahminlerini daha etkin bir şekilde planlamaya olanak sağladığını vurguladı.
“E-İHRACAT TARIM ÜRÜNLERİ İÇİN YENİ BİR FIRSAT”
Konuşmasında e-ihracat deneyimlerine de değinen Teymur, Edremit’teki zeytinyağı tesisinde ihracat sürecini birebir yönettiğini aktardı. 35 ülkeye ürün gönderdiklerini ancak geleneksel ihracatın dağıtım kanalları ve distribütör bulma gibi süreçlerinin önemli engeller oluşturduğunu belirtti.
Teymur, bu zorlukların üstesinden gelmek için e-ihracatın sağladığı olanakları öne çıkardı. “E-ihracat sayesinde ürünü doğrudan üretim tesisinden nihai müşteriye ulaştırmak mümkün. Bu, özellikle katma değerli tarım ürünleri için son derece uygun bir yöntem,” dedi. Ancak tarım ürünlerinin hacimsel yapısı nedeniyle her ürün için bu yöntemin kolayca uygulanamadığını da sözlerine ekledi.
“ÇİFTÇİNİN GELECEĞİ YAPAY ZEKA İLE ŞEKİLLENECEK”
Teymur, gelecekte yapay zekâya uyum sağlayamayan tarım yapılarının sürdürülebilir olamayacağını vurguladı. “Ben de çiftçi bir aileden geliyorum. Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde geleneksel yöntemlerle tarım yapanların yerini, yeni teknolojilere entegre sistemler alacak. Devletin bu dönüşüm için gerekli teşvikleri sağlaması ve üretim odaklı yapıdan satış odaklı yapıya geçilmesi gerekiyor,” diyerek konuşmasını sonlandırdı.