1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Yeşil Kimya ile Ahşapta Sürdürülebilir Çözüm

Yeşil Kimya ile Ahşapta Sürdürülebilir Çözüm

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli bir proje ile kavak ve ladin gibi odun türlerinin, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen kimyasallar kullanılarak mobilya ve yapı sektörüne kazandırılması amaçlanıyor. Proje, ahşabın dayanıklılığını artırmayı ve suyla temasta oluşabilecek zararları en aza indirmeyi hedefliyor.

BURSA (turkiyexhaber) – BTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Naile Angın’ın liderliğinde yürütülen “Odun Modifikasyonunda Yenilikçi Bir Yeşil Kimya Uygulaması: Farklı Odun Türlerinin Bazı Fiziksel, Mekanik ve Termal Özelliklerine Etkisi” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Projede, doğal malzemelerin kullanıldığı ve yeşil kimya ilkelerine dayanan bir yaklaşım benimseniyor. Araştırmacı kadrosunda; Prof. Dr. Murat Ertaş, Prof. Dr. Ramazan Kurt ve Araştırma Görevlisi Doğan Memiş yer alıyor. Bu çalışma, doğal reçine asitlerinden faydalanarak daha dayanıklı ahşap malzemelerin sürdürülebilir bir yöntemle geliştirilmesini amaçlıyor.

Proje çerçevesinde, farklı odun türlerinin çevre dostu bir yaklaşımla kimyasal modifikasyonu ile ahşabın fiziksel, mekanik ve termal özelliklerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

Dr. Öğretim Üyesi Naile Angın, projede benimsenen “yeşil kimya” anlayışının, sentetik ve sağlığa zararlı kimyasalların yerine, insan, hayvan ve çevre sağlığına daha duyarlı, daha az toksik alternatifler kullanmayı amaçladığını ifade etti. Angın, “Ahşap malzemeler rutubete karşı hassastır ve suyla temas ettiklerinde boyutsal değişiklikler gösterir. Projemizle, ahşabın su ile etkileşimini azaltmayı planlıyoruz. Uygulayacağımız yöntem sayesinde, kavak ve ladin gibi türleri daha dayanıklı ve boyutsal olarak daha sabit hale getirerek mobilya ve yapı sektöründe kullanılma potansiyelini artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

KAVAK VE LADİNDEKİ DEZAVANTAJLAR ORTADAN KALDIRILACAK

Dr. Angın, projeyle kavak ve ladin gibi türlerdeki mevcut dezavantajların ortadan kaldırılacağını ve çevre dostu, insan sağlığına zarar vermeyen malzemelerle sürdürülebilir bir yaklaşım sunulacağını söyledi. Modifikasyon süreçlerinde kullanılan pek çok kimyasalın ithalat yoluyla dışa bağımlılık oluşturduğunu ve sağlığa zararlı olduğunu belirten Angın, “Bu projede, tamamen yerli orman kaynaklarımızdan elde ettiğimiz doğal reçineleri kullanarak bu sorunlara çözüm üretmeyi amaçlıyoruz. Bu yönüyle çevre dostu, sürdürülebilir ve katma değeri yüksek bir uygulama gerçekleştiriyoruz. Sonuç olarak, ahşabın su ile ilişkisini azaltmayı ve boyutsal sabitliği artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, proje ekibini tebrik ederek, akademisyenlerin bu tür yenilikçi çalışmalarla üniversite-sanayi iş birliklerini güçlendirerek Türkiye’nin kalkınma hedeflerine katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti.

Yeşil Kimya ile Ahşapta Sürdürülebilir Çözüm
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

turkiyexhaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin