YETKİNLİK Geliştirme ve İstihdam Merkezi’nin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde kurduğumuz 85 meslek lisesi ve 23 meslek yüksek okulu ile sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanları yetiştiriyoruz. Kalkınma Ajanslarımız aracılığıyla mesleki ve teknik eğitim alanında bugüne kadar 2,6 milyar lira destek sağladık” açıklamasında bulundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Pendik’te yer alan Yetkinlik Geliştirme ve İstihdam Merkezi (YETGİM)’nin açılışına katıldı. Bakan Kacır, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 22 yılda, üretim ve teknoloji geliştirmeyi öncelik haline getirerek ülkemizi önemli kalkınma hamleleriyle buluşturduk. Ülke genelinde ulaştırma, sağlık, turizm, ticaret, teknoloji, savunma sanayi, güvenlik ve tarım gibi birçok alanda önemli eserler inşa ettik. Sıfırdan oluşturduğumuz araştırma ve inovasyon ekosistemimiz, güçlü sanayi altyapımız ve nitelikli insan kaynağımız ile Türkiye’yi küresel bir üretim ve teknoloji geliştirme merkezi haline getirdik” ifadelerini kullandı.
‘GENÇLERİMİZİ GELECEĞİN YETKİNLİKLERİYLE DONATIYORUZ’
Bakan Kacır, “Mevcut iş gücümüzün ve gençlerimizin geleceğin yetkinlikleri ile buluşması, Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımanın anahtarıdır. Genç ve dinamik nüfusumuzu sadece istatistiksel bir güç olarak değil, aynı zamanda potansiyeli açığa çıkarılması gereken bir kalkınma aracı olarak görmekteyiz. Bu anlayışla, 10 model fabrikamızda, yalın üretim, dijital dönüşüm, ürün geliştirme ve enerji verimliliği konularında çalışanların bilgi ve becerilerini arttırıyoruz. ‘Sektör Kampüste’ programımız ile üniversite öğrencilerine, sektör profesyonellerinin güncel bilgi ve deneyimlerini içeren dersler alma fırsatı sunuyoruz. Milli Teknoloji Uzmanlık Programlarımız ile ise, teknoloji geliştirme ve katma değerli üretim alanlarında gençlerimizi geleceğin yetkinlikleriyle donatıyoruz” şeklinde konuştu.
‘NİTELİKLİ TEKNİK ELMANLAR YETİŞTİRİYORUZ’
Kacır, İstanbul ve Kocaeli’de açılan 42 yazılım okulunda gençlere kendi kendine öğrenme esasına dayalı olarak ücretsiz yazılım eğitimi verildiğini belirtti. “Organize Sanayi Bölgeleri içinde kurduğumuz 85 meslek lisesi ve 23 meslek yüksek okulu ile sanayicimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli teknik elemanlar yetiştiriyoruz. Kalkınma Ajansları aracılığıyla mesleki ve teknik eğitim alanında 623 projeye 2,6 milyar lira destek sağladık” dedi.
‘GENÇLERİMİZİ İSTİHDAMA KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ’
Bakan Kacır, “Pendik’teki Yetkinlik Geliştirme ve İstihdam Merkezi, sanayi ve hizmet sektörlerinde nitelikli iş gücü yetiştirme ve istihdamı artırma vizyonumuzun bir parçasıdır. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 63 milyon lira desteği ile hayata geçirilen merkezimizde 5 sınıf ve 2 atölye bulunmaktadır. Merkezimizde sunduğumuz eğitim altyapısı ile otomasyon, kalite kontrol, endüstriyel yazılım, makine ve bilgisayar teknolojileri gibi alanlarda gençlerimizin yetkinlik kazanmasını sağlıyoruz. Proje kapsamında şu ana kadar 276 genç eğitim aldı ve ilk aşamada 1500 gencimize daha eğitim vererek istihdamlarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
‘SANAYİ VE TEKNOLOJİ KOLEJLERİ KURACAĞIZ’
Kacır, “Strateji Belgemiz doğrultusunda gerçekleştireceğimiz program ve projelerle; eğitim modeli, üretim ve eğitim paydaşlarının desteğiyle şekillendirilecek ve sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine olanak sağlayacak Sanayi ve Teknoloji Kolejleri kuracağız. Sektörel yetkinlik haritaları oluşturarak her bölgenin öncelikli sektörlerine yönelik özelleştirilmiş eğitim programları geliştireceğiz. Dijital beceri eğitim programları ve yaşam boyu öğrenme fırsatları ile insan kaynağının dijital yetkinliklerini sürekli olarak güçlendireceğiz” ifadelerinde bulundu.