İngiltere‘de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), zayıflama iğneleri kullanan kadınlara doğum kontrol haplarını etkili bir şekilde kullanmaları konusunda uyarılarda bulundu.
MHRA yetkilileri, Wegovy ve Mounjaro gibi zayıflama ilaçlarının, doğmamış bebekler üzerinde olası zararları konusunda belirsizlik olduğunu ifade etti.
Ayrıca, zayıflama iğnelerinin aşırı kilolu veya obez bireylerde doğum kontrol haplarının etkisini azaltabileceği vurgulandı.
Popülaritesi artan bu “zayıflama iğneleri”, birçok kadının bu ilaçları güvenli bir şekilde kullanmadığı veya yeterli bilgi almadığı kaygılarını da beraberinde getiriyor.
İlaçların yan etkileri arasında yer alan kusma ve ishal gibi durumlar, doğum kontrol haplarının vücutta yeterince emilememesine neden olabiliyor.
MHRA, kadınların GLP-1 tipi ilaçları kullanmadan önce ve hamile kalmaya çalışmadan önce belirli bir süre doğum kontrol hapı kullanmalarını öneriyor. Wegovy ve Ozempic için iki, Mounjaro için ise bir ay beklenmesi gerektiği belirtildi.
Mounjaro kullanan ve doğum kontrol hapı alan kadınların, ilaca başladıktan sonra dört hafta boyunca prezervatif kullanmaları veya alternatif doğum kontrol yöntemlerine yönelmeleri tavsiye ediliyor.
Doğum kontrolü ile ilgili bilgiler, ilaçların hasta bilgilendirme broşürlerinde yer alıyor. Ancak MHRA, kendi kılavuzunu yayımlayarak ek önlemler almayı amaçlıyor.
MHRA’nın belirttiğine göre, zayıflama ilaçları bazı durumlarda kullanılmamalıdır ve kadınların bu ilaçları kullanırken bu bilgileri vermeleri gerekmektedir. Ancak, mesajın hedef kitleye ulaşmadığına dair endişeler mevcut.
‘Bunu beklemiyorduk’
26 yaşındaki Natasha Major, birkaç yıl içinde üçüncü kez anne olmayı planlarken, kilo vermek amacıyla Mounjaro kullanmaya başladı. Altı hafta sonra hamile olduğunu öğrenen Natasha, bu duruma oldukça şaşırdı çünkü o sırada doğum kontrol hapı kullanıyordu.
Natasha, “Yumurtalıklarımda birçok iyi huylu kist var. Polikistik over sendromum nedeniyle hamile kalmam zor. Bu yüzden durumum beni daha da çok şaşırttı” şeklinde konuştu.
Bebeğine zarar verebileceği endişesiyle doktorunu arayan Natasha, ilacı bırakmasını istemiş. Natasha, “İlk şoku atlattık ve gerçekten mutluyuz. Bunu beklemiyorduk” ifadelerini kullandı.
Bebeğin sağlık durumunu kontrol ettirmek için erken tarama yaptırdığını belirten Natasha, “Küçük bir kalp atışı vardı ve her şey iyi görünüyordu.” dedi.
MHRA’nın yanı sıra, doktorlar ve eczacılar da GLP-1 ilaçlarının güvenli kullanımı konusunda kaygılar taşıyor. Obezite ve Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bu ilaçlar, insanların daha fazla tok hissetmelerine yardımcı oluyor.
Bu iğneler, yalnızca İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin (NHS) verilerine göre vücut kitle endeksi yüksek bireyler için reçete ediliyor. Ancak, bu ilaçlar her eczaneden veya internet üzerinden özel olarak satın alınabiliyor.
Sosyal medyada ve güzellik salonlarında, tıbbi tavsiye olmaksızın zayıflama iğnelerine olan talep artmış durumda. MHRA, herkesin ilaçların riskleri ve faydaları hakkında bilgi almasını, doktorlarıyla ya da eczacılarıyla görüşmelerini öneriyor.
Kurum, hamilelikle ilgili yaklaşık 40 bildirimin yapıldığı Sarı Kart programı çerçevesinde halkın ilaçların yan etkilerini bildirdiğini belirtiyor. Dr. Alison Cave, hayvanlar üzerindeki araştırmalarda bu ilaçların doğmamış bebeklere zarar verebileceğine dair bulgular olduğunu, ancak insanlarda aynı etkilerin gözlemlenip gözlemlenmediğine dair yeterli verinin mevcut olmadığını vurguladı.
Dr. Cave, “Eğer bu ilacı kullanıyorsanız ve hamileyseniz, en kısa sürede doktorunuzla görüşerek ilacı bırakmalısınız” dedi.
İngiltere Ulusal Eczacılar Birliği Başkan Yardımcısı Sukhi Basra, kadınların ilaçları bırakma zamanları hakkında belirsizlik yaşadıklarında eczanelerini ziyaret etmeleri gerektiğini belirtti. Epsom ve St Helier Üniversite Hastaneleri’nde gebelik uzmanı olan Dr. Bassel Wattar, implant veya rahim içi spiral gibi yöntemlerin, ağızdan alınan doğum kontrol haplarına kıyasla daha güvenilir olduğunu ifade etti.
Dr. Wattar, fazla kilo vermenin bazı kadınların hamile kalma olasılığını artırabileceğini, ancak bu sürecin uzman kontrolünde planlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
İngiltere’de Hamilelik Danışma Servisi (BPAS), kadınların tercih ettikleri doğum kontrol yöntemlerine erişimde önemli zorluklarla karşılaştıklarını belirtiyor. Randevu eksiklikleri, uzun bekleme süreleri ve yüksek maliyetler, anne olmayı isteyen kadınların karşılaştığı başlıca engeller arasında yer alıyor. BPAS, gerekli seçeneklerin sağlanması için daha iyi bir plan hazırlanması çağrısında bulundu.
